Flere insekter i landskabet - landbruget som en del af løsningen
Flere insekter i landskabet - landbruget som en del af løsningen - SEGES Projektsitet
Projektets formål er at sikre, at landbruget arbejder målrettet på at tilgodese natur og biodiversitet uden at gå på kompromis med den fremtidige landbrugsproduktion. Målet er at klarlægge årsagerne til insekternes tilbagegang og finde løsninger til, hvordan landmanden kan hjælpe med at vende udviklingen under hensyntagen til både produktion, økonomi og natur. Retningslinjer for dette blev opsummeret i et indsatskatalog udarbejdet i projektets første del (2019).
Aktiviteterne i AP1 skal opsamle og opsummere national og international viden om årsagerne til insekternes tilbagegang samt kortlægge driftsmæssige og økonomiske konsekvenser ved at indpasse insektfremmende tiltag. Vidensopsamlingen vil danne baggrund for konkrete anbefalinger, som kan skabe bedre vilkår for insekter på en landbrugsbedrift samtidig med, at der er plads til effektiv planteproduktion. Anbefalingerne demonstreres i AP2, hvor relevante tiltag implementeres i praksis på to demonstrationsejendomme, der skal indgå som en vigtig del af formidlingen i AP3.
Tiltagene på de 2 demonstrationsejendomme vil blive formidlet ud til landmænd, konsulenter og befolkningen igennem 2 temadage, 2 pressedage, 2-4 oplæg og en afsluttende workshop, samt en række videoer og artikler. Samtidig vil der ske en løbende opdatering af nyeste viden, bl.a. igennem en studietur til Holland eller Tyskland, så indsatskataloget kan opdateres, hvis nødvendigt.
Vidensopbygning og målrettet formidling – kombineret med fremvisning af naturtiltag på demonstrationsejen-dommene - vil inden for de næste 5 år sikre, at landmænd yder en mere effektiv og hensigtsmæssig indsats for at sikre levesteder for insekterne i landskabet.
Her kan du læse 3x3 anbefalinger, som er udformet af SEGES' fageksperter indenfor hhv natur, planteværn og økonomi, som guider dig til, hvordan du bedst tager hensyn til insektlivet på din bedrift.
Morten Rasmussen er ansvarlig for markdriften på Julianelyst Gods i Østjylland, mens kollegaen Jacob Nørgaard Larsen er ansvarlig for natur- og vildtplejen.
I dette faktaark kan du lære 8 almindelige plantearter at kende, som kan give mad til insekterne og få gode råd til, hvordan du kan sikre flere vilde blomster på din bedrift.
Med få konkrete tiltag kan du både passe på markkanternes vilde blomster og give bedre betingelser for de vilde insekter, samtidg med at pladsen tages fra de uønskede ukrudtsarter.
På Julianelyst har man justeret på markdriften og naturforvaltningen, og det har givet gevinster både for økonomien og insekterne. Artikel i Magasinet Mark, juni 2020.